Consells del teu pediatra


Higiene

Perquè la neteja diària del nadó es transformi en un moment agradable i alhora relaxant, només et cal triar una habitació caldejada (22-24 ºC), un canviador o un suport alt i plegable, un recipient amb aigua temperada, una esponja, una tovallola suau i alguns productes especials (cotó, tovalloletes, etc.). A continuació, t’expliquem pas a pas com has de fer la neteja del teu bebè.

Cara:

Humiteja un parell de boletes de cotó hidròfil o discos amb una mica de llet netejadora i passa-les amb moviments circulars per la cara del bebè en l’ordre següent: nas, front, galtes i barbeta. Després, aclareix-li la carona amb un altre cotó i eixuga-li amb una tovallola suau. 

Orelles:

Neteja el pavelló auditiu amb un disc de cotó o una gasa. Per netejar el conducte auditiu no hi introdueixis mai el típic bastonet de cotó. Si detectes un excés de cera, vés a la farmàcia perquè et proporcionin un producte adequat per a això.

Ulls:

Humiteja un disc, un cotó o una gasa amb sèrum fisiològic i passa’l amb compte per les parpelles, sempre de dins a fora (fes servir un cotó diferent per a cada ull). Després, eixuga-li els ulls amb un altre cotó sec.

Nas:

Normalment, introduir al nas unes gotes de sèrum fisiològic per fluïdificar els moquets del nadó és el mètode més utilitzat. Hi ha aerosols de sèrum fisiològic amb la pressió justa per netejar el nas del bebè, i també aspiradors nasals.

Boca:

Immediatament després d’haver donat el pit o el biberó passa un cotó pels llavis del nadó. Després, amb compte, passa-li per l’interior de la boca un dit embolicat en una gasa mullada amb aigua tèbia.

Cabells:

Els primers dies, n’hi ha prou de netejar el caparró del bebè amb una tovalloleta humida sabonosa. Quan tingui més cabells, humiteja-li amb aigua el cap, posa-li xampú i aclareix-l’hi ajudant-te amb la mà.

Higiene del culet i els genitals:

Quan li treguis el bolquer brut, neteja-li el culet i els genitals amb aigua i sabó neutre. És convenient començar a netejar passant-li un cotó pels plecs de les cames. En els nens, neteja-li el penis sempre de dalt a baix i, a continuació, la zona de l’anus i les natges. En les nenes, quan hagis netejat els plecs d’entre les cames, neteja la zona vaginal sempre en direcció de davant cap a enrere però no transferir cap germen. Tot seguit, neteja els llavis majors i menors, l’anus i les natges. No facis servir en cap moment pólvores de talc ni olis o perfums. Finalment, posa-li un bolquer net.    

L’hora del bany és una de les preferides per als pares i de les més plaents per al nadó. Malgrat això, cal tenir en compte uns certs requisits... 

  1. Cada quant cal banyar-lo? Si el bebè no té cap afecció a la pell que ho contraindiqui, el pots banyar cada dia. Ara bé, en cas que tingui una pell molt sensible, és millor que el banyis dies alterns, i els dies que no ho facis només el netegis amb una esponja humida.
  2. Quin lloc de la casa és l’ideal? Pots triar l’habitació de la casa que et resulti més còmoda, sempre que estigui a la temperatura correcta (22-25 ºC) i allunyada dels corrents d’aire.
  3. Quina banyera és la millor? En el mercat hi ha tot tipus de banyeres. Per triar-la és convenient tenir en compte tres criteris fonamentals: l’espai que ocupa (cal elegir la banyera en funció de l’espai del qual es disposa a casa), que sigui segura (s’ha de triar la banyera comprovant que el suport és prou ferm i segur) i que sigui fàcil de netejar (cal triar-la depenent de si et sembla que és fàcil o difícil netejar-la).
  4. Quina és l’hora ideal del bany? Per norma general l’hora ideal del bany és la que la mare cregui més convenient. Així i tot, si el bebè és una mica inquiet és preferible banyar-lo abans de la penúltima o l’última presa d’aliment, ja que el relaxarà i l’ajudarà a agafar el son més fàcilment. Un altre avantatge de banyar el nen a la tarda/nit és que a aquestes hores normalment el pare també és a casa i et pot ajudar, de manera que l’hora del bany es converteix en un moment familiar molt agradable.
  5. Quanta aigua he de fer servir i a quina temperatura ha d’estar? És important tenir en compte que la banyera mai no s’ha d’emplenar d’aigua fins a dalt (amb uns 12-15 cm n’hi ha prou) i comprovar que la temperatura sigui l’adequada (entre 34 ºC i no superior als 37 ºC). Durant el bany és convenient anar comprovant que la temperatura de l’aigua no baixi massa, ja que el bebè podria agafar fred.
  6. Quanta estona pot estar a l’aigua? Durant les primeres setmanes és preferible que el temps dedicat al bany del nadó no sigui excessiu (amb 3 o 4 minuts n’hi ha prou). Als tres mesos es pot allargar uns 10 minuts i als sis, un quart d’hora.
  7. Per què plora quan el banyo? Si el nadó plora durant el bany, una possible solució és banyar-lo a la seva habitació o en l’entorn que creguis que li sigui més familiar. Una altra solució és banyar-lo sempre a la mateixa hora (perquè s’habituï a la rutina) i no fer servir una banyera massa grossa (alguns bebès se senten “perduts” en aquestes banyeres). En qualsevol cas, cal tenir en compte que molts nens necessiten un cert temps per habituar-se al contacte amb l’aigua, i que és perfectament normal que els primers dies estiguin inquiets a l’hora del bany.
  8. He d’acabar el bany amb un massatge? Després del bany és convenient hidratar-li la pell amb alguna loció o oli específic. Alhora, també pots aprofitar per fer-li un massatge corporal suau.
  9. El puc deixar sol un moment? A un bebè no se’l pot deixar mai sol a la banyera (ni tan sols un segon). De fet, abans de ficar-lo a la banyera t’has d’assegurar que tens a l’abast de la mà tots els elements que et caldran. Si no tens més remei que interrompre el bany (perquè et reclamen per algun motiu), cobreix el bebè amb una tovallola perquè no agafi fred i emporta-te’l amb tu.    

  1. Fins al quart mes de vida no cal utilitzar cap xampú per als cabells?
  2. Durant els primers mesos s’ha de procurar anar amb compte de no danyar les fontanel·les a l’hora de rentar el cap?
  3. Els raspalls per als nadons estan ideats per netejar sense danyar les fontanel·les?
  4. La síndrome dels cabells impentinables afecta igual els nens que les nenes?
  5. No cal fer servir el típic assecador de cabells per eixugar el cap dels nens? Si s’utilitza, s’ha de tenir en compte que mentre està funcionant cal mantenir-lo allunyat del cap uns 30 o 40 centímetres.
  6. Els cabells definitius comencen a sortir cap als 6 mesos de vida?
  7. Les glàndules de l’orella donen lloc a la producció de cera per impedir que la brutícia i la pols penetrin fins al timpà?
  8. Mai no s’ha d’intentar eliminar el cerumen de l’orella amb els típics bastonets, ja que empenyeríem més la cera cap a l’interior del conducte auditiu?
  9. És molt habitual que els nens pateixin problemes a les ungles tant de les mans com dels peus?
  10. Les ungles dels peus creixen més lentament que les de les mans, i n’hi ha prou de tallar-les cada 15 dies?
  11. Les millors tisores per tallar les ungles són les de punta roma?
  12. Hi ha tallaungles dissenyats especialment per a nens que incorporen un dispositiu que impedeix pessigar la pell?
  13. La majoria dels bebès es fan pipí quan els posen a la banyera?
  14. L’ofegament, els cops i les cremades es consideren els tres accidents més importants i, de vegades, mortals que poden tenir lloc durant el bany?
  15. Per evitar que al bebè li entri aigua sabonosa als ulls durant el bany n’hi ha prou de posar-li vaselina a les celles?
  16. Quan es prepara l’aigua del bany és recomanable posar-hi primer l’aigua freda i després afegir-hi la calenta (mai al revés)?
  17. Mai no s’ha d’afegir més aigua calenta a la banyera mentre el bebè és dins?
  18. Mai no s’ha de posar colònia sobre la pell del nadó? Si se’l vol perfumar, s’ha de posar l’aigua de colònia directament sobre la robeta.