Consells del teu pediatra


La dentició

A la majoria de les criatures les primeres dents els surten entre els 6 i els 8 mesos, i aquest procés s’allarga més o menys fins als dos anys i mig, fins quan tenen les 20 peces de llet. Aquestes dents, que són temporals, comencen a caure quan l’infant té uns 6 anys per deixar lloc a les 28 peces dentals definitives, procés que s’acaba al voltant dels 12 anys. Cal tenir en compte que hi pot haver una lleugera diferència entre criatures pel que fa al ritme de sortida de les primeres dents i, per tant, els pares no s’hi han d’amoïnar. Això no obstant, com a mesura de prevenció, si a una criatura no li està sortint cap dent quan té un any de vida o arriba als 3 anys sense tenir totes les dents de llet sortides, és aconsellable que la visiti un odontòleg infantil.

Fa mal que surtin les dents?

  • Quan a un nadó li surten les primeres dents pot patir un o diversos d’aquests signes:
  • Baves abundants
  • Genives vermelles o inflamades
  • Culet irritat
  • Deposicions menys consistents (però no diarreiques)
  • Humor irritable
  • Necessitat de mossegar objectes durs
  • Poques ganes de menjar
  • Dificultat per dormir
  • Dècimes de febre (però no febre)

És important tenir en compte que, al contrari del que molta gent es pensa, la dentició no provoca ni febre ni diarrea. Per tant, si la criatura presenta qualsevol d’aquests dos símptomes, el millor que es pot fer és consultar-los al pediatra.

 

De quina manera es poden alleugerir aquests símptomes?

Molts pares pateixen pel moment en què als seus fills els comencin a sortir les primeres dents perquè es creu, de manera generalitzada, que és un procés dolorós. Això no obstant, malgrat que sigui veritat que la primera dentició molesta més que la sortida de les dents definitives, hi ha criatures que passen per aquest procés gairebé sense ni adonar-se’n, mentre que n’hi ha d’altres per a qui la situació es fa més difícil. Afortunadament, hi ha prou recursos per ajudar la criatura a superar aquest moment, com ara:

  • Netejar-li bé la carona per eixugar-li les secrecions salivals (les baves) que s’acostumen a fer abans que comencin a sortir les dents, per evitar-li al màxim les picors i les erupcions cutànies.  
  • Aplicar a les genives un bàlsam o un producte específic i fer-los un massatge suau per alleugerir-ne el dolor. El massatge també es pot fer amb el dit després d’haver-lo mullat amb aigua ben freda.
  • Donar-li un mossegador de silicona després d’haver-lo posat una estona a la nevera perquè es refredi (no s’ha de posar mai al congelador).
  • Fer-li una dieta tova i freda (iogurts, puré de fruita, etc.).
  • Administrar-li un analgèsic, sempre que el pediatra ho hagi prescrit.

 

És important que les criatures tinguin una higiene bucal adequada perquè d’aquesta manera s’enforteix la geniva alhora que s’elimina la placa bacteriana i s’evita la presència d’àcids, la causa principal de les temudes càries. Per aquest motiu, cal inculcar a la canalla l’hàbit de rentar-se les dents cada dia.

Durant els tres primers anys de vida n’hi ha prou de netejar les genives i les dents amb una gassa humida. A partir dels tres anys, s’aconsella que se li raspallin les dents fins que ho pugui fer pel seu compte. Al voltant dels 5-6 anys, quan la coordinació manual ha madurat prou, és el millor moment perquè la criatura adquireixi l’hàbit de raspallar-se les dents sense que ningú l’ajudi; això no obstant, els pares –com a responsables de la higiene bucal dels fills– l’han de supervisar i li han d’indicar les zones d’accés més dificultós.

Una estratègia molt efectiva és que els pares i els fills es rentin les dents junts, ja que a la canalla li agrada imitar el que fan els grans. D’aquesta manera, la higiene bucal es converteix en un joc agradable tant per als fills com per als pares. Algunes recomanacions d’higiene bucal que s’han de tenir en compte són:

  • Cal donar-li un raspall adequat a la seva edat. Aquest raspall ha de tenir un capçal petit amb el qual es pugui raspallar còmodament tota la cavitat bucal. Les cerres han de ser sintètiques, suaus i arrodonides perquè l’esmalt no es desgasti, i el mànec ha de ser lleuger i petit perquè s’adapti a la mida de la seva maneta. Al mercat hi ha molta varietat de raspalls infantils, de diversos colors i personatges populars, fabricats per atraure l’atenció dels més petits (hi ha raspalls amb llums de colors que indiquen el temps idoni del raspallat).

 

  • Per a la higiene dental de les criatures menors de 3 anys no s’ha de fer servir cap pasta dentífrica; n’hi ha prou de raspallar les dents amb aigua. A partir dels 3 anys i fins als 12, qualsevol criatura pot fer servir dentifrici (sempre ha de ser una pasta dentífrica recomanada per a la seva edat).

 

  • Se li ha d’ensenyar que raspallar-se les dents és efectiu si es fa cada dia i que per fer-ho bé cal raspallar tota la superfície externa de les dents durant més o menys uns 3 minuts. Molt sovint les criatures es pensen que la higiene bucal acaba quan tenen tota la boca plena d’espuma i ja s’han raspallat les dents del davant.  

 

  • També és important ensenyar als infants que les dents s’han de raspallar després de cada àpat principal (esmorzar, dinar i sopar), encara que no totes les vegades cal fer-ho amb pasta dentífrica. També és molt important que entenguin que s’han de rentar les dents sobretot abans d’anar a dormir, ja que durant la nit el pH de la saliva afavoreix l’aparició tant de tosca com de càries.
  • Cal sotmetre’s a una revisió odontològica com a mínim una vegada l’any. Abans no es feia fins que la criatura no tenia totes les dents de llet però avui dia, a causa de l’augment de les càries infantils, els especialistes recomanen fer la primera revisió quan l’infant compleix un any.

  1. …10 de cada 100 criatures ja tenen alguna dent quan neixen?
  2. …si un nadó neix amb una dent és aconsellable treure-li per evitar que li caigui sola i se la pugui empassar?
  3. …per regla general a les nenes els surten abans les dents que als nens?
  4. …el nom dents de llet es deu al fet que aquestes dents surten durant l’època de la lactància i són blanques com la llet?
  5. …tant la posició anòmala de les dents com els problemes d’oclusió i les càries són els motius principals de visita a l’odontòleg?
  6. …l’ortopantomografia és una tècnica radiogràfica a través de la qual es pot veure com es van posicionant les dents dins de la cavitat bucal?
  7. …fer la pipa o fer servir una pipa anatòmica durant molt de temps són les causes principals de la majoria dels problemes d’oclusió bucal dels més petits?
  8. …prémer i fer cruixir les dents mentre es dorm és un trastorn que rep el nom de bruxisme i que pot desgastar-les i fins i tot lesionar les genives?
  9. …les estadístiques posen de manifest que entre el 0,5 i el 2% dels infants pateixen bruxisme?
  10. …les criatures que pateixen bruxisme sovint els fan una mica de mal les genives, les dents i la musculatura bucal?
  11. …l’halitosi (el mal alè bucal) es pot evitar raspallant cada dia les dents, les genives i la llengua?
  12. …seguir una dieta a base de fruita i verdura i baixa en greixos i proteïnes contribueix a evitar l’halitosi?
  13. …fer servir col·lutoris tan sols té un efecte temporal sobre l’halitosi?
  14. …els infants no han de fer servir cap fil dental fins que no tinguin uns 8-9 anys?
  15. …quan és més important raspallar-se les dents per eliminar les restes de sucre que poden generar càries dental és abans d’anar a dormir (o després de sopar)?
  16. …és convenient canviar el raspall de dents aproximadament cada dos mesos?