Els nadons ploren els primers anys de vida per comunicar-se. A través del plor ens transmeten totes les seves necessitats i ens expressen les seves emocions, per la qual cosa és important mirar d’esbrinar quin n’és el motiu. Per fer-ho cal comprovar, una per una, si les seves necessitats bàsiques estan cobertes:
- Deu tenir gana? Davant del plor del bebè, el primer que has de fer és comprovar si es calma donant-li el pit o el biberó (encara que no hagi passat el temps habitual des de l’última presa). Com a pauta general és convenient procurar que no passin moltes hores entre presa i presa.
- Deu tenir set? Si fa calor i el nen continua plorant tot i haver-li ofert aliment, potser té set. A partir dels 6 mesos el pots ajudar a hidratar-se oferint-li un biberó d’aigua i alhora disminuint la temperatura ambiental.
- Deu estar cansat? Si té els ulls inflamats, les parpelles envermellides, dóna mostres de no voler companyia i ploriqueja, probablement se sent cansat i massa estimulat i l’únic que necessita és relaxar-se i dormir. Tingues en compte que un excés de visites, sorolls i estímuls poden estressar els bebès.
- Deu tenir el bolquer brut o deu estar encetat? El simple canvi de bolquer o treure-l’hi la resta del dia o de la nit el calmarà i deixarà de plorar. És important que t’asseguris que el bolquer o qualsevol altra peça de roba no li prem massa ni li pessiga la pell.
- Deu tenir son? Si els ullets del nadó semblen haver-se fet petits i el plor va creixent tot i els teus intents de distreure’l, pot ser que l’únic que necessiti sigui dormir.
- Deu tenir fred o calor? El bebè pot mostrar símptomes d’incomoditat tant si té fred com calor. En el primer cas, a més d’abrigar-lo i ajustar la temperatura convenientment, la simple maniobra de col·locar-lo de bocaterrosa farà que toleri millor la calor. En el segon cas, treu-li alguna peça de roba i vigila la temperatura ambiental.
- Deu estar avorrit? Si el nadó se sent sol o s’avorreix el seu plor semblarà fingit o com si estigués protestant. Si el distreus amb una joguina, l’agafes en braços, li parles o el portes a un lloc de la casa on hi hagi més gent es calmarà de seguida.
Si després de fer tot això el nadó encara plora, potser pateix algun trastorn que li produeix malestar, irritació o dolor, com per exemple un còlic, una otitis o que li estigui sortint una dent. T’has de posar en contacte amb el pediatre si:
- El plor resulta excessiu i no desapareix en un dia tot i haver intentat calmar-lo mitjançant la posada en pràctica dels mitjans habituals.
- El plor va acompanyat de febre.
- El bebè mostra irritabilitat, inapetència o letargia.