Consells del teu pediatra


El plor

Els nadons ploren els primers anys de vida per comunicar-se. A través del plor ens transmeten totes les seves necessitats i ens expressen les seves emocions, per la qual cosa és important mirar d’esbrinar quin n’és el motiu. Per fer-ho cal comprovar, una per una, si les seves necessitats bàsiques estan cobertes: 

  • Deu tenir gana? Davant del plor del bebè, el primer que has de fer és comprovar si es calma donant-li el pit o el biberó (encara que no hagi passat el temps habitual des de l’última presa). Com a pauta general és convenient procurar que no passin moltes hores entre presa i presa.  
  • Deu tenir set? Si fa calor i el nen continua plorant tot i haver-li ofert aliment, potser té set. A partir dels 6 mesos el pots ajudar a hidratar-se oferint-li un biberó d’aigua i alhora disminuint la temperatura ambiental.
  • Deu estar cansat? Si té els ulls inflamats, les parpelles envermellides, dóna mostres de no voler companyia i ploriqueja, probablement se sent cansat i massa estimulat i l’únic que necessita és relaxar-se i dormir. Tingues en compte que un excés de visites, sorolls i estímuls poden estressar els bebès.
  • Deu tenir el bolquer brut o deu estar encetat? El simple canvi de bolquer o treure-l’hi la resta del dia o de la nit el calmarà i deixarà de plorar. És important que t’asseguris que el bolquer o qualsevol altra peça de roba no li prem massa ni li pessiga la pell. 
  • Deu tenir son? Si els ullets del nadó semblen haver-se fet petits i el plor va creixent tot i els teus intents de distreure’l, pot ser que l’únic que necessiti sigui dormir.
  • Deu tenir fred o calor? El bebè pot mostrar símptomes d’incomoditat tant si té fred com calor. En el primer cas, a més d’abrigar-lo i ajustar la temperatura convenientment, la simple maniobra de col·locar-lo de bocaterrosa farà que toleri millor la calor. En el segon cas, treu-li alguna peça de roba i vigila la temperatura ambiental.
  • Deu estar avorrit? Si el nadó se sent sol o s’avorreix el seu plor semblarà fingit o com si estigués protestant. Si el distreus amb una joguina, l’agafes en braços, li parles o el portes a un lloc de la casa on hi hagi més gent es calmarà de seguida.

Si després de fer tot això el nadó encara plora, potser pateix algun trastorn que li produeix malestar, irritació o dolor, com per exemple un còlic, una otitis o que li estigui sortint una dent. T’has de posar en contacte amb el pediatre si:

  • El plor resulta excessiu i no desapareix en un dia tot i haver intentat calmar-lo mitjançant la posada en pràctica dels mitjans habituals.
  • El plor va acompanyat de febre.
  • El bebè mostra irritabilitat, inapetència o letargia.    

Quan les necessitats del nadó estiguin cobertes, es pot procedir a atendre-li el plor duent a terme certes estratègies diferents:    

  • Acariciar i fer massatges.  Les carícies suaus i el massatge són mètodes que es consideren molt efectius. Si optes pel massatge, unta’t les mans amb alguna crema per a bebès i fes-li massatges a l’abdomen i l’esquena seguint moviments rítmics.
  • Xumetejar. Si no tens inconvenient que el teu fill faci servir xumet, el pots utilitzar per calmar-lo. Si no en tens cap a mà, li pots oferir el teu dit petit ben net com a substitut.
  • Distreure. Un altre recurs antic per aconseguir que el nen deixi de plorar és donar-li un objecte que saps que li cridarà l’atenció, portar-lo davant d’un mirall i fer que es miri, etc. 
  • Bressolar. Amb un simple moviment rítmic pots aconseguir que el nadó es calmi i agafi el son. Pots convertir els teus braços en un gronxador i bressolar-lo de panxa enlaire una vegada i una altra. També el pots bressolar de boca avall (aquesta postura és molt efectiva si el nen té gasos o còlics).
  • Cantar i parlar. Als nens els relaxa sentir la veu de la mare o la cuidadora principal, per això, si li cantes o li parles amb veu suau i monòtona, probablement caurà en un estat de relaxació profund que el portarà a adormir-se.
  • Passejar. Sortir a fer un tomb amb el cotxet relaxa molts bebès, segurament pel moviment del vaivé. Si optes per fer això, recorda protegir-lo adequadament tant del sol com del fred.
  • Banyar. Per a la majoria dels nens, el bany amb aigua tèbia té un efecte relaxant.
  • Agafar en braços. Si agafes el bebè en braços mentre plora, li estaràs fent saber que t’importa el seu benestar, i això li reforçarà l’autoestima i la seguretat. No obstant això, no és recomanable abusar d’aquesta tècnica.

Prova aquestes tècniques o altres per calmar el plor del nadó, però…

  • Fes-ho d’una en una. Si canvies d’estratègia cada pocs minuts, el nen se sentirà desconcertat i encara plorarà més.
  • Estigues atenta a com reacciona el bebè davant de cada tècnica. Cal tenir en compte que cada nen és diferent, i el que és tranquil·litzador per a un pot ser irritant per a un altre.
  • Atén el seu plor al més aviat possible. Si el nen fa una estona que plora, serà més difícil tranquil·litzar-lo.
  • Mantingues-te tan relaxada com puguis. Pensa que els nens són molt sensibles a l’estat emocional de les persones que s’ocupen d’ell, i si tu estàs nerviosa difícilment aconseguiràs calmar-lo.

  1. Hi ha bebès que ploren fins a 4 hores diàries (tot i que la mitjana els primers mesos és d’1 hora a 1 hora i mitja)?
  2. El 20% dels nadons ploren més a la tarda i durant les primeres hores de la nit, probablement per alliberar la tensió que han anat acumulant al llarg del dia?
  3. Els bebès ploren sense llàgrimes fins que tenen entre 4 i 6 setmanes de vida?
  4. L’espasme del sanglot no deixa cap seqüela en els nens que en pateixen, tot i que els seus símptomes siguin tan aparatosos?
  5. Les crisis de plor provocades pel còlic del lactant acostumen a durar més de tres hores al dia?
  6. Un grup d’investigadors ha descobert que la llengua materna influeix en el plor del nadó?
  7. Quan les persones properes al bebè estan amoïnades, angoixades o deprimides, els nadonss tendeixen a plorar més sovint?
  8. No tots els bebès ploren quan neixen i no per això deixen d’estar en un perfecte estat de salut?
  9. Un estudi fet per científics del Regne Unit ha calculat que els pares perden 44 dies de son durant el primer any de vida dels seus nadons a causa dels còlics, els plors i el temps dedicat a la seva alimentació?
  10. Entre el primer i el tercer any de vida, el plor i les rebequeries són normals en els nens?
  11. A partir dels tres anys de vida el nen amb prou feines plora i, generalment, la causa és justificada?
  12. A mesura que van madurant els nens mascles tendeixen a plorar menys que les nenes (per la qual cosa els experts creuen que és un comportament après)?